Určite ste si už všimli, že na niektorých produktoch zo slovenskej produkcie, nájdete modročervenú značku „SK“. Ide o takzvanú značku kvality, ktorá je udeľovaná iba potravinám, ktoré spĺňajú viacero prísnych podmienok.
Podpora slovenských produktov a lepšia orientácia pre spotrebiteľa
Značka kvality SK je vlastníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Od roku 2004 je udeľovaná potravinám zo slovenskej produkcie. V prípade sezónnych potravín sa udeľuje iba na obdobie jedného roka, pri ostatných produktoch na obdobie troch rokov. Značka kvality vznikla po tom, ako Slovensko vstúpilo do Európskej únie. Išlo o snahu ako na trhu podporiť domáce produkty, keďže sa k nám vo veľkom začali dostávať aj zahraničné potraviny. Spotrebiteľ môže takýmto spôsobom ľahko rozlíšiť kvalitné a hlavne bezpečné potraviny z produkcie našich domácich pôdohospodárov.
Domáce a kvalitné
Potraviny, ktoré značku kvality získajú, musia spĺňať viacero prísnych podmienok. V prvom rade musia spĺňať všetky požiadavky, ktoré vyplývajú zo zákonov Slovenskej republiky, týkajúcich sa spracovania a produkcie potravín. Konečná potravina musí obsahovať minimálne sedemdesiatpäť percent surovín slovenského pôvodu. Toto pravidlo sa týka spracovaných potravín, ako sú napríklad džemy, horčica, kečup, alebo párky. Ďalšou podmienkou je to, že všetky časti samotnej výroby musia prebiehať v našej krajine.
Kvalitnejšie ako kvalitné
Potraviny, ktoré svojou kvalitou zásadne prevyšujú ostatné podobné produkty na trhu, získajú takzvanú značku kvality SK GOLD. Jedná sa o produkty, ktoré obsahujú napríklad omnoho viac vitamínov, alebo si zachovávajú viacero prirodzených zdravou prospešných látok. stúpajúci počet udeľovania tejto značky dokazuje, že naše slovenské produkty sú na tom čo raz lepšie. Tak napríklad v roku 2004, bola značka kvality SK GOLD udelená iba sedemnástim výrobkom. O päť rokov neskôr, teda v roku 2009, to bolo už stoosem výrobkov a v roku 2015 dvestoosemdesiattri slovenských produktov.